Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία

Ψυχολόγος Αργύρη Ουρανία
στα Ιωάννινα


 

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια βραχεία, εστιασμένη μορφή ψυχοθεραπείας και μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ποικιλία προβλημάτων, όπως κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, θυμό, προβλήματα σχέσεων, κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες και διατροφικές διαταραχές.

Η θεραπεία εστιάζεται στο πώς σκέφτεστε, αισθάνεστε, και επικοινωνείτε στο παρόν, παρά στις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Μέσα από τη θεραπεία, τα άτομα εκπαιδεύονται στην αυτοβοήθεια, με άλλα λόγια γίνονται «θεραπευτές του εαυτού τους», και έτσι έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν τη βελτίωση τους ακόμα κι όταν η θεραπεία τελειώσει.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με την φαρμακοθεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος, τις εμμονές ή άλλους φόβους.

Πως δουλεύει η ψυχοθεραπεία;
Η πρώτη εκτίμηση ή αξιολόγηση γίνεται στην αρχή της θεραπείας. Ο στόχος των πρώτων συναντήσεων (συνεδριών) είναι η συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού για τα συμπτώματα και τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν σχέση με κατάθλιψη, άγχος, φόβους, φοβίες, σωματικά ενοχλήματα ή που αφορούν κρίσεις, ανακατατάξεις, αλλαγές σε σημαντικούς τομείς της ζωής σου. Από κοινού με τον / την θεραπευτή θα ερευνήσετε τις προβληματικές καταστάσεις και θα θέσετε ορισμένους στόχους, με τους οποίους θα ξεκινήσετε τη θεραπεία. Αυτοί οι στόχοι είναι πολύ πιθανόν κατά την διάρκεια της θεραπείας να τροποποιηθούν.

Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσετε τους επιθυμητούς στόχους, θα καταστρώσετε το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας και θα συμφωνήσετε για τον τρόπο αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας σας.

Στα πλαίσια της συνεργατικής σχέσης με το θεραπευτή σου θα αποφασίσετε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι που θα έχεις συμφωνήσει με τον θεραπευτή σου. Ο θεραπευτικός σχεδιασμός θα καθορισθεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις υποχρεώσεις και την προσωπικότητά σου. Κάθε συνεδρία γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας διαρκεί 50 λεπτά.

Η ενεργητική συμμετοχή σου και η ανάληψη της ευθύνης για τη βελτίωση του εαυτού σου θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσεις να αλλάξεις τα δυσάρεστα συναισθήματα, που επηρεάζουν τη σκέψη και τη δράση σου. Η αλλαγή επέρχεται, αφενός όταν μάθεις να αποδέχεσαι και να ανέχεσαι την άσχημη διάθεσή σου, ως ότου σταματήσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σου και αφετέρου όταν θα καταλάβεις πως η δική σου ενεργητική συμπεριφορά μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο σκέψεων, συναισθημάτων και προβληματικών συμπεριφορών.


Πώς και Πού μπορώ να βρω πιστοποιημένο θεραπευτή στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία;
Μπορείτε να βρείτε τους πιστοποιημένους θεραπευτές της Ελληνικής Εταιρείας  Εταιρείας Ερευνας της Συμπεριφοράς (Greek Association for Cognitive and Behavioural Psychotherapies) στην ιστοσελίδα https://www.eees.gr , ή να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γι μέσα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τις Συμπεριφορικές και Γνωστικές Θεραπείες (http://www.eabct.com).