Τραυματοθεραπεία EMDR

Ψυχολόγος Αργύρη Ουρανία
στα Ιωάννινα


 

 

Τι είναι η Θεραπεία EMDR;

Η Ψυχοθεραπεία EMDR (Εye Movement Desensitization and Reprocessing) είναι μία θεραπεία η οποία βοηθά τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα από την συναισθηματική δυσφορία που είναι αποτέλεσμα ενοχλητικών αντίξοων εμπειριών ή καταστάσεων.  Σχεδιάστηκε για να ανακουφίσει την δυσφορία που σχετίζεται με τις δύσκολες μνήμες του παρελθόντος, τις δυσκολίες του παρόντος και τις ανησυχίες του μέλλοντος.  Μέσα από τη ψυχοθεραπεία EMDR επέρχεται ανακούφιση της συναισθηματικής και σωματικής δυσφορίας, των δύσκολων πεποιθήσεων για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο καθώς μειώνεται η αναστάτωση του οργανισμού.
Η Ψυχοθεραπεία EMDR καθοδηγείται από το μοντέλο AIP (Αdaptive Information Processing)
Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα φυσικό σύστημα αυτοΐασης στο μυαλό το οποίο επεξεργάζεται πληροφορίες από τις εμπειρίες μας.  Αυτές οι εμπειρίες αποθηκεύονται στο μυαλό με διάφορα στοιχεία όπως εικόνες, αισθητηριακά στοιχεία, πεποιθήσεις, συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις.  Το AIP, θεωρεί ότι το υψηλό στρες και οι αντίξοες ή τραυματικές εμπειρίες αποθηκεύονται στο μυαλό δημιουργώντας παθογόνες μνήμες οι οποίες συμβάλλουν σε δυσφορικά συμπτώματα. Η παρέμβαση με τη θεραπεία EMDR επεξεργάζεται την ανησυχία που συνδέεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ώστε ο άνθρωπος να νιώθει ανακούφιση αλλά και να βλέπει θετικότερα τη ζωή του και να την αντιμετωπίζει ενδυναμωμένα.

 

Σε τι είδους προβλήματα μπορεί να βοηθήσει το EMDR;

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό είδος ψυχοθεραπείας, και ιδιαίτερα στα ακόλουθα:
 

 Διαταραχή μετατραυματικού στρες
 Φοβίες
 Διαταραχή Πανικού
 Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
 Προβλήματα Συμπεριφοράς και Αυτοεκτίμησης
 Περιπλεγμένο Πένθος
 Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας
 Σεξουαλική Δυσλειτουργία
 Άγχος Απόδοσης
 Χρόνιος Πόνος
 Ημικρανίες
 Πόνος του Ακρωτηριασμένου Μέλους (Phantom Limb Pain)

 

Η Αποτελεσματικότητα της Θεραπείας EMDR 

Η Θεραπεία EMDR έχει υποστηριχθεί από δεκάδες ελεγχόμενες έρευνες (RCT) για ενήλικες και παιδιά. Επίσης υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες που εξετάζουν τη νευροβιολογία της συγκεκριμένης θεραπείας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι οι κλινικοί που εφαρμόζουν τη θεραπεία EMDR, βοηθούν τους θεραπευόμενους να ενεργοποιήσουν τη φυσική ίαση και τη θεραπευτική ικανότητα του καθενός.

Έχει διεξαχθεί τόση έρευνα σχετικά με τη θεραπεία EMDR, που αναγνωρίζεται πλέον ως αποτελεσματική μορφή θεραπείας για ψυχικό τραύμα και άλλες δυσμενείς εμπειρίες από πολλές οργανώσεις όπως:
–  The Clinical Division of the American Psychological Association (1998)
–   The American Psychiatric Association (2004),
–   The National Council for Mental Health, Israel (2002)
–   Dutch National Steering Committee Guidelines Mental Health Care (2003)
–   Stockholm: Medical Program Committee/ Stockholm City Council, Sweden, (2003)
–   CREST, The Clinical Resource Efficiency Support Team of Northern Ireland Department of  Health (2003)
–   ISERM, French National Institute of Health and Medical Research,  (2004)
–   UK -National Collaborating Centre for Mental Health (2005). Post traumatic stress disorder (PTSD): The management of adults and children in primary and secondary care. London: National Institute for Clinical Excellence.  Trauma-focused CBT and EMDR were stated to be empirically supported treatments for choice for adult PTSD
–  California Evidence-Based Clearinghouse for Child Welfare (2010)
–   USA Department of Veterans Affairs & Department of Defense (2010)
–   Practice Guidelines of the International Society for Traumatic Stress Studies New York: Guilford Press (2009)
–   USA- SAMHSA’s National Registry of Evidence-based Programs and Practices (2011)
–    World Health Organization (2013). Guidelines for the management of conditions that are specifically related to stress.  Geneva, WHO.  Trauma-focused CBT and EMDR are the only psychotherapies recommended for children, adolescents and adults with PTSD.

 

Δεδομένης της παγκόσμιας αναγνώρισης ως αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ψυχικού τραύματος, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε πώς η θεραπεία EMDR θα ήταν αποτελεσματική στη διαχείριση των «καθημερινών» δύσκολων εμπειριών και αναμνήσεων που είναι ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα αδυναμίας και όλα τα αναρίθμητα προβλήματα που φέρνουν σαν αίτημα για θεραπεία. Πάνω από 100.000 κλινικοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη θεραπεία. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες.